100 ili 1000 lumena? Umijeće odabira savršene žarulje

Kada je riječ o razinama svjetline, važno je postići ravnotežu: kuhanje ili čitanje može biti teško ako je vasa prostorija pretamna; s druge strane, ako je rasvjeta presvijetla, teško je opustiti se i uživati u večeri. Stoga je važno odabrati idealne žarulje s pravim brojem lumena.

Ali što su zapravo lumeni? Koliko je lumena potrebno po kvadratnom metru? Postoji li izravna veza između Wata i Lumena? Kako biste saznali, nastavite čitati i otkrijte kako dobiti optimalna rješenja razine osvjetljenja za različite prostorije poput spavaće sobe ili kuhinje.

Snake

Photo @archifact_srl

Što je zapravo lumen?

Lumen (lm) mjeri ukupnu količinu vidljive svjetlosti koju emitira žarulja ili drugi izvor svjetlosti. Što je veći broj lumena, to će žarulja biti svjetlija.

Što je s vatima? Watts (w) mjere električnu snagu pokazujući količinu električne energije koju uređaj troši ili apsorbira.

Postoji li izravna veza između vata i lumena?

U prošlosti su se vati koristili za mjerenje snage žarulje jer je veza između izlazne svjetlosti i potrošnje energije bila relativno stabilna. Međutim, kako su LED tehnologije napredovale, ovaj izravni odnos nije bio toliko pouzdan.

U usporedbi s tradicionalnim žaruljama sa žarnom niti, LED žarulje obično troše manje energije, a daju iste razine svjetla, ako ne i više. Dakle, govoriti o fiksnoj vezi između vata i lumena više nije realno. Na ambalaži svih žarulja navedena je razina emitiranih lumena, kako bi se svakom klijentu pomoglo u usporedbi različitih žarulja i postizanju željenog osvjetljenja.

Ako ste bolje upoznati s prethodnim mjerenjima vata, evo nekih pretvorbi iz lumena u vate za nove LED žarulje koje se trenutno najčešće nalaze na tržištu:

  • ● LED žarulja od 400-600 lumena s potrošnjom energije od 4-5 vata jednaka je žarulji sa žarnom niti od 40 vata.

  • ● LED žarulja od 800-1000 lumena s potrošnjom energije od 6-8 W jednaka je žarulji sa žarnom niti od 60 W.

  • ● LED žarulja od 1000-2000 lumena s potrošnjom energije od 10-12 W jednaka je žarulji sa žarnom niti od 100 W.

U osnovi, korištenjem sadašnje tehnologije 1-2 vata stvara 100 LED lumena.

Međutim, pretvorba između lumena i vata kod LED žarulja je vrlo promjenjiva i ne ovisi samo o energetskoj klasi žarulja već i o boji stakla. Na primjer, žarulja Cone140 ima snagu od 10 W, ali ima prozirno staklo i emitira 1100 lumena, dok se u verziji sa zadimljenim staklom svjetlina smanjuje na samo 470 lumena.

  • 35,40 € Rasprodano
    H03 Cone 140 je inovativna žarulja stožastog oblika koja spaja ljepotu geometrijskih oblika s dvostrukom žarnom niti: zakrivljena za zabavu, izvanrednu gracioznost i ravna za bolju svjetlosnu snagu.Rezultat je jedinstveni proizvod marke Bebulbs s visokim svjetlosnim tokom. Kada je riječ o LED žaruljama, Bebulbs uvijek pomiče granice dizajna, za izvrsnu...
  • 42,10 € Na lageru u centralnom skladištu
    H09 Cone 140 je inovativna žarulja stožastog oblika koja spaja ljepotu geometrijskih oblika s dvostrukom žarnom niti: zakrivljena za zabavu i izvanrednu gracioznost i ravna za bolju svjetlosnu snagu u usporedbi s uobičajenim zadimljenim žaruljama.Rezultat je jedinstveni proizvod marke Bebulbs s visokim svjetlosnim tokom. Kada je riječ o LED žaruljama,...

Ove brojke jasno dokazuju kvalitetu LED rasvjete u smislu svjetline i potrošnje energije, štede do 90% više od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti, dok se mogu pohvaliti prosječnim životnim vijekom do 15 puta duljim.

Spider

Photo @cockyhome

  • 5,50 € Na lageru u centralnom skladištu
    Metalna rozeta s dvije rupe i priborom za montažu koristi se za kreiranje zidne ili stropne lampe s dvije žarulje. Metal je izdržljiv materijal koji se prilagođava svim stilovima uređenja: minimalistički, skandinavski, industrijski ili klasični, pronaći ćete završnu obradu koja odgovara vašem stilu i kreativnim idejama!Ova cilindrična stropna rozeta s 2...
  • 2,80 € Na lageru u centralnom skladištu
    Naši rejon električni kabeli u svijetlim i sjajnim bojama su idealni za rasvjetnu instalaciju u modernom i elegantnom stilu. 100% izrađeni u Italiji. Savršeni su za izradu kreativnih svjetiljki, za obnovu starijih lustera i stvaranje prirodnog prizvuka boja u domu ili u uredu.
  • 4,00 € Na lageru u centralnom skladištu
    Metalno cilindrično grlo E27 koristi se za sastavljanje zidnih, stolnih i stropnih svjetiljki. Metal je izdržljiv materijal široke primjene, odgovara svim stilovima: bez obzira volite li minimalistički, skandinavski, industrijski ili klasični stil, naći ćete metalnu završnu obradu koja odgovara vašim potrebama!Cilindrično metalno grlo E27 definitivno...
  • Alto flusso luminoso
    54,00 € Na lageru u centralnom skladištu
    Veličina XXL, izduženi oblik i mliječna boja aduti su ove žarulje s navojem E27. Mliječna površina ove žarulje čini je savršenom za sve one kojima je potrebno puno svjetla: sa svojih 1520 Lumena ona je u stanju sama osvjetliti svaku sobu. Savršena je za izradu visećih lustera u velikim interijerima ili vrlo visokim prostorijama ili se zabavite...

Koliko lumena po kvadratnom metru?

Ne prepuštajte ništa slučaju kada dizajnirate svoj novi sustav rasvjete, važno je izračunati pravu količinu svjetla po m² na temelju namjene i dizajna prostorije.

Na primjer, uredu ili kuhinji možda će trebati jače osvjetljenje i veći broj lumena kako bi se povećala produktivnost, a istovremeno smanjilo naprezanje očiju i umor; spavaća soba će s druge strane trebati blaže osvjetljenje. Također je važno uzeti u obzir da tamni zidovi imaju tendenciju apsorbiranja svjetla, i zato zahtijevaju veći broj lumena.

Stoga kao opću smjernicu predlažemo prosječno 200-400 lumena po m².

Osvjetljenje kuhinje ili spavaće sobe: postoji li doista razlika?

lumena. Brojevi se mogu razlikovati ovisno o dimenzijama, bojama i dekoru sobe.

U kuhinji je kvaliteta svjetla i visoka reprodukcija boja od presudne važnosti, posebno kada koristite noževe ili perete posuđe. Preporučamo jaku i intenzivnu rasvjetu od približno 1000-3000 lumena, sa smjerom i fokusom na radnu plohu i blagovaonicu.

Lamp

Photo @duelinee_architettura

  • 5,40 € Proizvod je dostupan s različitim opcijama
    Proizvod je dostupan s različitim opcijama
    Metalna rozeta s 1 rupom i priborom za montažu, koristi se za kreiranje zidne ili stropne lampe s jednim izvorom svjetlosti. Metal je izdržljiv materijal koji se prilagođava svim stilovima uređenja: minimalistički, skandinavski, industrijski ili klasični, pronaći ćete završnu obradu koja odgovara vašem stilu i kreativnim idejama!Ova metalna stropna...
  • 2,80 € Na lageru u centralnom skladištu
    Naši pamučni kabeli ističu pastelne boje i tople tonove. S pamukom je moguće postići prirodniji izgled, što se savršeno uklapa s udobnim "cosy" okolišem i starinskim "vintage" stilom. Idealno za one koji preferiraju bazičan ali ipak sofisticirani dizajn.
  • 6,20 € Proizvod je dostupan s različitim opcijama
    Proizvod je dostupan s različitim opcijama
    Cilindrično metalno grlo E27 s obujmicom kabela 7 cm koristi se za sastavljanje zidnih, stolnih i stropnih svjetiljki. Metal je izdržljiv materijal koji odgovara svim stilovima uređenja: bez obzira jeste li ljubitelj minimalističkog, skandinavskog, industrijskog ili klasičnog stila, naći ćete metalnu završnu obradu koja odgovara vašim potrebama! Glavni...
  • 24,00 € Na lageru u centralnom skladištu
    Jedno od naših najsvestranijih sjenila: uz Diamond možete se zabaviti stvarajući nevjerojatne lustere, stolne ili zidne lampe snažnog karaktera i jedinstvenog dizajna. Suvremeni stil i osnovne linije ove gole lampe čine ga savršenim za prilagodbu različitim stilovima uređenja interijera Napravite rješenje za rasvjetu koje je savršeno za dnevne sobe i...

Dnevni boravak: bilo da gledate televiziju, imate prijatelje, kartate ili čitate, ova svestrana soba zahtijeva i svestranu rasvjetu. Obično za ovu prostoriju preporučujemo 600-800 lumena, do 3000 ako je prostorija prostrana. Najbolja opcija je kombinacija različitih izvora svjetlosti na temelju specifične raznolikosti potreba: stropna svjetiljka u središtu prostorije nadopunjena zidnim ili stolnim svjetiljkama za raznovrsniju rasvjetu. Uvijek imajte na umu: čak i obični regulator svjetla, potenciometar ili dimmer može promijeniti svijet.

Spavaća soba zahtijeva različite količine lumena ovisno o veličini, namještaju (kao što je prisutnost ili odsutnost ormara) i namjeni sobe (npr. dječja soba). U prosjeku, svjetlo u rasponu od 1000 do 2000 lumena može se savršeno prilagoditi većini potreba. Za noćne ormariće trebat će vam svjetiljka mekog osvjetljenja s niskim bljeskom, stoga odaberite žarulju s najmanje 150 lumena.

Od rutine njege kože do brzih brijanja, umirujućih pjenušavih kupki do okrepljujućih tuševa... prvi koraci samonjege obično se provode u kupaonici. Uzimajući u obzir širok raspon rutina, kupaonska rasvjeta trebala bi biti usmjerena na zadatak: postavite svjetiljku od 800 lumena iznad ogledala kako biste izbjegli bacanje sjene na vaše lice; ili dodajte toplu, prigušenu rasvjetu koja će vam pomoći da se opustite nakon dugog dana.

Applique

  • 9,90 € Na lageru u centralnom skladištu
    S grlom E27 koje je patentirao Creative-Cables, osvjetljenje vašeg doma nikada nije bilo lakše. Njegov zakrivljeni dizajn, smanjene dimenzije i moderne, ali jednostavne linije omogućit će vam stvaranje upečatljivih svjetlosnih kompozicija čak i s ograničenim prostorom, bez potrebe za stropnom rozetom. Grlo za žarulju E27 također se može izravno montirati...
  • 24,20 €
    Žarulja 7W Globe G125 led sa srebrnom polovicom sfere kombinira tehnologiju štednje energije LED-a s toplim ugodnim vintage stilom. Žarulja je izrađena od prozirnog stakla, a njen donji kraj prekriven je srebrnom bojom radi jedinstvenog osvjetljenja. Žarulja ima sjaj od 806 lumena, što je jednako tradicionalnoj žarulji od 60 W. Sa svojom bojom i...

Ulaz i hodnici trebaju uvijek imati dobru vidljivost, a dovoljno je 500-800 lumena.

Što je s razinama luksa?

Lux je mjerna jedinica koja se koristi za kvantificiranje percipirane svjetlosti objekta ili površine. Drugim riječima, svjetlosni tok ravnomjerno raspoređen na površini od jednog m². Jedan luks predstavlja količinu jednolike svjetlosti koju emitira svijeća upaljena na udaljenosti od jednog metra. U biti, što je viša razina luksa, to je veći percipirani intenzitet izvora svjetlosti.

Hanglamp

Photo @Axpo-Genova

Zaključno, razine lumena se razlikuju za svakoga ovisno o tome kako komuniciramo s okolinom. Da bi se postigla savršena rasvjeta, moraju se uzeti u obzir dimenzije prostorije, namjena, boja te namještaj.

Lumeni navedeni na pakiranju žarulje označavaju svjetlinu proizvoda. Odvojite vrijeme da procijenite svoje potrebe i odaberete prave žarulje za svako okruženje. Odabir odgovarajuće rasvjete može utjecati na kombinaciju funkcionalnosti i udobnosti u vašem domu.

Objavljeno 2024-05-25 143

Kategorija blogova

Traženje blogova

Izbornik